caribiatours

caribiatours

We are an experience tourism operator in Barranquilla, Colombia, that shows the Colombian Caribbean culture through its music, gastronomy and ancestral traditions.

Colombian Caribbean food, a mixture of races

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

The Colombian caribbean gastronomy is broad and diverse as the "Costeño" personality (nickname for people that live in this zone of the country) recognized by the influence of immigrants that brought with themselves many ingredients and cuisine techniques that arrived to our diner's tables.

The discovery of America represented the clash of two worlds. A cultural exchange that influences in the territory's culinary with new foods and recipes permeated by the coexistence between three races: indigenous, white and black.

A typical dish known for being a multicultural meal is the 'Hayaca' or 'Hallaca' (doesn't exist historical record about its spelling), a corn-base wrapped with, vegetables, pork or beef, that is traditionally eaten in family celebrations mainly in holidays.


Hayaca o Hallaca

For this recipe, indigenous communities contributed with the corn for the dough, the spice 'achiote', tomato, sweet pepper, and the technique of cooking wrapped in Bijao's leave -traditional caribbean plant-. The stew preparation in african; the chicken, pork and vegetables such as onions are spanish.

Hoja de Bijao

Lácydes Moreno, historian and chef, describes it such as "Paella wrapped in Bijao's leave"

Original from Venezuela, between XV and XVI century, the 'Hayaca' was invented by black slave and indigenous servants that prepared a meal with the rest of food from their masters, a plate that make better their staple diet. Some people say that 'Hayaca' arrives to the colombian caribbean coast because during the Colony, for fear to the corsairs, the trade coming from Venezuela arrives through of Cartagena's port.

The Hayaca's elaboration consists in prepare the corn dough and, at the same time, the stew with garlic, onion, tomatoes, and pepper for the pork or ground beef. When it is ready the dough is smashed and stuff it with other ingredients such as dried grapes, coriander, olives, and more vegetables. Once is ready it cooked in vapor with 'The Marie bath', a jewish technique according to Zósimo Panópolis, who wrote the older known texts about alchemy, and he say that this technique was invented by an alchemist woman, María the jew, from where gets the name.

In Colombia also exists a similar preparation known as 'Pasteles' in the inland country, with the main difference that the dough is replaced by rice.

Otro plato tradicional en esta región del país son los famosos ‘Patacones’ (una torta frita de plátano verde), que se dieron gracias a la llegada del plátano de mano de los españoles en el siglo XVI. Aunque su receta es africana, su forma y nombre recuerdan a una moneda de oro española llamada Patacón durante la Colonia. 

Patacones con queso costeño

Tradicionalmente los patacones se comen con queso ‘costeño’, que es un queso más duro y salado del que se come en otras zonas del país. Esto se debe principalmente a que como el queso se descompone más rápido en climas cálidos debieron agregarle más sal de la acostumbrada para poder presevarlo.

Las combinaciones agridulces también son muy típicas del Caribe colombiano. Un ejemplo de esto es la ‘posta negra’, una preparación de carne de res con panela o piloncillo, como se conoce en algunos lugares de México, o el conocido ‘plátano pícaro’ que está hecho de plátano maduro cocinado en una salsa también de panela.

Plátano ‘pícaro’

En este rincón de Colombia es común combinar lo dulce con lo salado en cualquiera de las tres comidas del día, una costumbre que se la debemos a la influencia de los árabes (que después pasaron a los españoles) quienes también acostumbraban a mezclar el dulce, salado y ácido en un mismo plato.


Empanada

Una de las cosas que más sorprende a los foodies que visitan esta región del país es la cantidad de frituras que hacen parte de nuestros alimentos diarios. Cualquier momento es bueno para una ’empanada’, (envuelto de masa de maíz frita con queso o carne de res, pollo o cerdo en forma de media luna), o una ‘carimañola’, (envueltos de carne o queso en masa de yuca), sin dejar a un lado a la favorita de los comensales: la ‘arepa e’ huevo’, (una masa de maíz circular frita rellena de huevo), que no hubieran sido posibles sin la contribución africana con su técnica de fritar en abundante aceite, o de nuestros conquistadores que trajeron los ingredientes, especias y aliños que hoy acompañan nuestros paladares y son parte de nuestra cultura gastronómica.


Arepa de huevo

Más noticias

1 thought on “La comida Caribe colombiana, una mezcla de razas”

  1. ¡Muy interesante el artículo! Ahora conozco mucho más sobre la gastronomía de ese rincón de Colombia 🙂

    Reply

Leave a Comment

en_US
×